Favoriten hemma hos oss - alla kategorier är detta matbröd hämtat ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Fungerar lika bra på buffén som till frukost eller utflyktsmackan.
Ett fantastiskt gott bröd!
Ur ”Nya Annas Mat”
1 Liter fingervarmt vatten
2 dl mjölk
50 gr jäst
4 tsk salt
2 msk honung el. sirap
2-2,2 liter vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
Samt mjöl till utbaket.
Mät upp vatten
och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt+honung/sirap. Häll över
lite fingervarm vätska och rör om tills jästen och honungen är utblandad tillsätt
sedan resten av vätskan och rör ner mjölet.
Arbeta snabbt
ihop den lösa degen, strö sedan lite mjöl över degen/smeten och låt den sedan
jäsa övertäckt i 1 ½ h ungefär.
Värm ugnen till 240-250°.
Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper. Strö ”rikligt” med mjöl på bakbordet
och tippa/häll degen på mjölet, OBS KNÅDA INTE! Jäsbubblorna
ska vara kvar.
Strö ytterligare
mjöl över degen, tillräckligt för att degen skall kunna plattas ut och
hanteras. Platta sedan ut degsjoket försiktigt med handen så att det blir
jämntjockt och i en form som önskas.
Skär snabbt
brödet i önskad storlek och form, enklast med en degskrapa. Själv skär jag i
6-7 cm breda remsor som jag sedan delar av i ca 10-12cm långa bitar så att jag
får ett rektangel format bröd lite som ciabatta, men allt efter egen smak och
form. Formen har mindre betydelse bara så att brödet har ungefär samma tjocklek
och storlek så att det blir jämngräddat.
Lägg efterhand
upp bitarna på plåten och grädda i ca 20 min. Brödet behöver inte jäsa utan in
med plåtarna en efter en i mitten av ugnen. Tiden i ugnen kan varieras beroende
på hur hård skorpa man vill ha och hur ugnen fungerar. Den sista plåten brukar
jag korta av tiden på och jag brukar även sänka värmen litegrann, men det är
upp till behov.
Låt brödet sedan
svalna på ett galler utan bakduk så att det blir en frasig skorpa. Vi fryser in
brödet och tar upp och tinar brödet efter hand på så sätt så blir inte brödet
segt och trist efter ett par dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar