söndag 16 december 2012

Pepparkakor - degen!

Pepparkaksdeg ska göras dagen innan. Så vi vet vad vi har att göra imorgon kväll här. Receptet är kärt, och det godaste jag gjort, fick det av min dåvarande svärmor Siv som tyvärr inte finns bland oss längre - hon kallade det för Provkökets godaste pepparkakor. Jag vet ju inte vilket provkök det var så här kallas de Sivs pepparkakor rätt och slätt.


150-200 st.
3 dl socker
1½ dl sirap
200 g smör
1½dl vispgrädde
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk malda kryddnejlikor
½ msk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
ca 1,2 dl vetemjöl

Smält socker, sirap och smör i en kastrull. Värm tills allt smält. Häll upp blandningen och låt svalna. Tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonaten med lite av mjölet och rör ner. Tillsätt nästan resten av mjölet - lite måste ju sparas till utbakningen. Arbeta samman degen och låt vila över natten. Jag lägger plastfolie i en avlång form och häller degen där i (se ovan) så blir den lätt att skära skivor av när man ska baka ut. 

Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 5 minuter!

1 kommentar:

  1. Kul och cool! Ska definitivt följa den här bloggen!!!
    Kram

    SvaraRadera