torsdag 11 juli 2013

Bacon och broccolipaj!


Igår blev jag sugen på att göra paj till middag. Paj är bra mat då det är lätt att förbereda och smart mat då man lätt kan skära ner lite rester som blommar upp bland nya smaker och smakar helt annorlunda än i förrgår.Så är dte lite somrigt med paj också. Fast paj kan ätas under alla årstider och i alla sammanhang. Bara den är god!

Jag använder ett recept på pajdeg från Nya Annas mat av Anna och Fanny Bergenström som är en av mina käraste kokböcker och har hängt med ett bra tag vid det här laget.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
en nypa salt
150 gram kylskåpskallt smör
1-2 msk iskallt vatten

Hacka snabbt ihop mjöl, salt och smör till en grynig massa, använd helst två köksknivar att hacka samman degen med. Om degen blir varm så blir den färdiga pajskalet hårt och tråkigt och inte sprött och gott som pajdeg ska vara. Så minimalt med varma fingar i degen. Sedan i med kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg som får vila i ca 1 timme i kylen.

Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en pajform ca 24 cm med den. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter i 200 grader ugnsvärme.

Fyllning:
1 paket bacon, ca 140 gram
1 stark korv
1 bit purjolök
ca 200 gram broccoli
ca 2 dl riven ost

Äggstanning:
3 ägg
1,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt, peppar, paprikakrydda,
gröna örter efter smak, jag tog färsk basilika och timjan

Klipp baconet i bitar, skär korven i slantar, och purjolöken i tunna skivor och fräs i en stekpanna tills korv och bacon fått färg.

Den frysta broccolin tinar du i mikron, är den färsk så kokar du den lätt, låt den sedan rinna av.

Fördela sedan korv- bacon- och purjo-blandning i det färdiggräddade pajskalet, därefter broccolin och sist strör du över osten.  Blanda i hop äggstanningen och häll ovanpå alltsammans.

Grädda i ca 200 grader ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stannat.

Servera med en god sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar