fredag 22 februari 2013

Ett fantastiskt gott bröd


Favoriten hemma hos oss - alla kategorier är detta matbröd hämtat ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Fungerar lika bra på buffén som till frukost eller utflyktsmackan. 

Ett fantastiskt gott bröd!

Ur ”Nya Annas Mat”

1 Liter fingervarmt vatten
2 dl mjölk
50 gr jäst
4 tsk salt
2 msk honung el. sirap
2-2,2 liter vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
Samt mjöl till utbaket.

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt+honung/sirap. Häll över lite fingervarm vätska och rör om tills jästen och honungen är utblandad tillsätt sedan resten av vätskan och rör ner mjölet.
Arbeta snabbt ihop den lösa degen, strö sedan lite mjöl över degen/smeten och låt den sedan jäsa övertäckt i 1 ½ h ungefär.
Värm ugnen till 240-250°. Smörj en plåt eller använd bakplåtspapper. Strö ”rikligt” med mjöl på bakbordet och tippa/häll degen på mjölet, OBS KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska vara kvar.
Strö ytterligare mjöl över degen, tillräckligt för att degen skall kunna plattas ut och hanteras. Platta sedan ut degsjoket försiktigt med handen så att det blir jämntjockt och i en form som önskas.
Skär snabbt brödet i önskad storlek och form, enklast med en degskrapa. Själv skär jag i 6-7 cm breda remsor som jag sedan delar av i ca 10-12cm långa bitar så att jag får ett rektangel format bröd lite som ciabatta, men allt efter egen smak och form. Formen har mindre betydelse bara så att brödet har ungefär samma tjocklek och storlek så att det blir jämngräddat.
Lägg efterhand upp bitarna på plåten och grädda i ca 20 min. Brödet behöver inte jäsa utan in med plåtarna en efter en i mitten av ugnen. Tiden i ugnen kan varieras beroende på hur hård skorpa man vill ha och hur ugnen fungerar. Den sista plåten brukar jag korta av tiden på och jag brukar även sänka värmen litegrann, men det är upp till behov.
Låt brödet sedan svalna på ett galler utan bakduk så att det blir en frasig skorpa. Vi fryser in brödet och tar upp och tinar brödet efter hand på så sätt så blir inte brödet segt och trist efter ett par dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar